Kozijnen & wijsheid

Deze keer praten we u bij over kozijnen. Over houten kozijnen en kunststof exemplaren. Want wie het langst van houten- of kunststof kozijnen wil genieten, dient het volgende te weten.

*Plaatsing

Sommige mensen denken zelf wel even kozijnen te kunnen plaatsen. Ongeacht het soort is dat geen goed idee! Er kunnen onherstelbare fouten in de montage sluipen of de kozijnen kunnen beschadigd raken. Daarbij vereist het installeren van kozijnen kennis, ervaring plus het juiste gereedschap.

*Schilderen

Zelf schilderen van bijvoorbeeld houten kozijnen is mogelijk, mits dit met de volgende kennis in het achterhoofd wordt gedaan. Schilder niet op te warme dagen. Een hogere temperatuur dan 23 graden Celsius raden we af. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 23 graden. Het hout moet bovendien niet vochtig zijn, want dan hecht de verf niet optimaal. Laten schilderen door een professional geeft sowieso het mooiste en veiligste resultaat.

*Houtrot

Kozijnen dienen regelmatig op houtrot te worden geïnspecteerd. Houtrot en het aangetaste hout om de bewuste verrotte plek heen, dient daarbij te worden verwijderd.

*Schoonmaken

Kozijnen zijn gemakkelijk te reinigen. Let echter wel op dat u geen gebruik maakt van middelen met daarin bleek- of een schurende werking. Het zou zonde zijn wanneer de kozijnen onnodig beschadigen. In principe volstaat een normaal afwassopje prima voor het reinigen van kozijnen.