Nieuwe kozijnen, maar welke zijn het meest duurzaam?

Wanneer u eenmaal weet dat u nieuwe kozijnen wilt, omdat het tal van voordelen voor uw woning biedt, volgt het volgende vraagstuk, maar uit welke kozijnen, welke zijn het meest duurzaam?

Kozijnen zijn duurzaam wanneer ze tijdens de productie het milieu zo min mogelijk belasten, ze recyclebaar zijn, weinig onderhoud vergen, isolerende eigenschappen hebben en een lange levensduur genieten.

Veel mensen gaan er ten onrechte van uit dat kunststof- en aluminimum kozijnen sowieso het meest duurzaam zijn. Ze zijn absoluut fantastisch en duurzaam, want ze gaan inderdaad ontzettend lang mee, vergen amper onderhoud en kunnen worden gerecycled. Ze isoleren perfect en zorgen daardoor voor minder stookkosten, zijn goed voor het milieu en prettig voor uw portemonnee.

Maar vlak de hardhouten kozijnen van tegenwoordig vooral niet uit. Want ook deze kozijnen, zijn enorm duurzaam. Het is bovendien onzin dat ze om de vijf jaar geschilderd dienen te worden. Met goede lak/verf kan dat ook om de tien of vijftien jaar! Met de huidige kwaliteit hebben zij bovendien een levensduur van 40 tot 75 jaar.

Als het om het meest duurzaam gaat, is dat best lastig te bepalen. Het is namelijk zo dat de productie van kunststof kozijnen steeds schoner wordt. En zij vergen minder onderhoud dan houten kozijnen.

Waar u voor kiest, uiteindelijk bieden beide soorten duurzame kwaliteiten en is de keuze een kwestie van smaak!